FRUIT PASTRY CAKE WITH CRUMB

Ni resepi viral. Yang merata ada dekat sosial media. Bagi Anna, resepi ni sedap. Kek gebus, buah memang terasa dan icing sugar bagi rasa kek tu nyaman je lalu tekak. Dah sedia nak buat? Ayuhhh


Bahan kek:
100 g butter
160 g gula kastor
50 g yogurt/ sour cream
3 biji telur Gred A
1 st esen Vanila
216 g Self raising flour
Buah-buah untuk topping (strawberi, blueberi, nenas, peach dll)

Bahan Crumble
14g tepung gandum
8g marjerin/ butter lembut
5g gula kastor
5g serbuk badam
Campurkan kesemuanya, gaul hingga berderai (adjust bagi sebati)

Cara:
Mixer - butter, sour cream/yogurt dengan gula sampai putih gebu
Masuk telur satu - satu dan mix lg
Masuk esen vanila, mix
Tutup mixer
Masukkan tepung, kaup balik sampai rata
Adunan akan jadi pekat
Tuang dalam loyang 8 inci (Lapik baking paper)
Tabur buah dengan crumble atas adunan
Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 50minit atau hingga masak
Cucuk lidi kat tengah, kalau lidi keluar bersih kira kek dah masak.
Cun macam Nora Danish.




Outdated post, tapi layan jek la.. Kot ada peminat lagi. Kalau korang dekat Sungai Petani, Butterworth tu takyah rajin buat sendiri. Roger jek Anna 😆 Senang citer, dapat terus ngap. Nahh no tepon.

Comments